Leespraat

Waarom kiezen wij voor leespraat?

 

In 2018 hebben wij beide de basistraining gevolgd en waren we beide enthousiast over leespraat. We hebben in 2021 de verdiepingstraining gevolgd en Lindsay is hierna gestart met de opleiding begeleider leespraat. Deze opleiding is in juli 2022 afgerond. Bij de trainingen en de opleiding hebben we veel nieuwe kennis en ideeën gekregen waar we graag mee aan de slag gaan.

 

Leespraat is een prettige manier om een kind te leren communiceren en praten, maar ook om zelfstandiger te worden en de wereld om hen heen beter te leren begrijpen.

Waar een globaal leesmethode niet altijd toereikend is voor een kind met een beperking, past leespraat vaak wel en leert een kind te ontwikkelen en stappen te maken. Onze ervaring is dat kinderen met veel faalervaringen wat betreft lezen, na het aanbieden van leespraat weer plezier krijgen in het omgaan met woorden en letters.

 

Leespraat is ontwikkeld door Hedianne Bosch. Leespraat begint bij het globaal herkennen van woorden uit de dagelijkse communicatie van het kind. Het kind leert de stappen om woorden visueel te analyseren.

Leespraat is een holistische methode, ze gaan uit van de mens in zijn geheel.

Een kind leert niet praten door technieken aan te leren bij een logopediste, technieken thuis aan te leren of op school een systeem te gebruiken. Wanneer het in stukjes wordt aangeboden moet een kind een transfer maken naar andere situaties en dit is voor kinderen met een beperking juist heel lastig en ingewikkeld.

Bij leespraat denken we in het geheel, alle vaardigheden en kennis lopen door elkaar heen en worden in het geheel ontwikkeld. Bij leespraat maken we gebruik van bloemblaadjes die telkens in elkaar overlopen. Alle gebieden worden bij leespraat aangeboden.

 

 

Bij leespraat wordt op een spelenderwijze, doelgerichte en effectieve manier aangesloten bij het individuele kind.

Met behulp van leespraat leren kinderen praten en communiceren, maar leren zij ook de wereld te begrijpen en zelfstandiger te worden.  

Wij zijn enthousiast en brengen ons enthousiasme heel graag over naar de kinderen die hiermee werken of willen gaan werken.

Zoekt u begeleiding op het gebied van leespraat voor uw kind, neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.